Wat is een kroon of brug?

1
2
Wat is een kroon of brug
1

Brug

2

Kroon

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Het kapje wordt door de tandarts op een tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug.

Wat is een brug?

Een brug is een niet uitneembare restauratie die wordt gemaakt ter vervanging van een of meer verloren gegane of ontbrekende tanden of kiezen.
Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Een brug bestaat meestal uit twee of meer kronen, die op de pijlers passen en een brug tussendeel, ook wel “dummy”genoemd. De dummy bestaat uit een of meer kunsttanden.

Zirkonium/porseleinen kronen en bruggen

Zirkonium/porseleinen kronen en bruggen zijn een duurzame en verstandige oplossing als tanden of kiezen zijn afgebroken of gerestaureerd moeten worden. Een kroon is eigenlijk niets anders dan een nieuwe geglazuurd kapje rondom een tand of kies. Een kroon kan ook op een implantaat geplaatst worden. Als meerdere tanden ontbreken, dan kan een zirkonium/porseleinen brug vervaardigd worden. Deze zirkonium/porseleinen kronen en bruggen zijn niet van echt te onderscheiden, zodat ze qua kleur en vorm perfect aansluiten bij de rest van uw gebit.

Porseleinen facings

Porseleinen facings zijn een uitkomst als voortanden scheef staan, ingrijpend zijn gerestaureerd, verkleurd zijn of als de vorm niet naar wens is. Ze hebben een lange levensduur en vergen nauwelijks onderhoud. Een facing is een laagje porselein dat op een tand wordt bevestigd. Het vervangt feitelijk het originele tandglazuur. Het voordeel is echter dat porseleinen facings niet verkleuren door nicotine, koffie, thee of rode wijn. Voor een goed eindresultaat is het belangrijk dat het tandvlees in goede conditie blijft. Door de gladde afwerking zijn porseleinen facings makkelijk schoon te houden en blijft uw tandvlees mooi roze en gezond. Het resultaat? Een natuurlijk uitziende lach en een stralend gebit.

Metaalopbouw/porselein

Vaak wordt ook metaalopbouw bij kronen en bruggen gebruikt. Voordeel van dit materiaal is, dat het zeer sterk en slijtvast is. Vanwege de kleur worden de metaalopbouw/porseleinen kronen alleen achter in de mond gebruikt